2013. szeptember 18.

Tökös-mákos linzertorta


Hozzávalók a linzertésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, fél citrom héja, 1 sütőpor; a töltelékhez: 1,5 kg sütőtök vagy 40 dkg  sütőtök püré, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált mák, 7 dkg darált keksz, 1 tojás + 1 fehérje, 1 vaníliás cukor, fél citrom héja; tetejére 1 tojás; a tálaláshoz: 2 dkg porcukor
 
Elkészítése: A vajat elmorzsoljuk a sütőporral elvegyített lisztben, közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a porcukrot, a tejfölt, a tojássárgát, a citrom lereszelt héját és összedolgozzuk. Fóliával letakarjuk és 30 percre hűtőbe rakjuk. A sütőtököt kettévágjuk, magját kikaparjuk és 50-60 perc alatt megsütjük, majd a húsát kikaparjuk és összetörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a porcukort meg a vaníliás cukrot és kikavarjuk. Hozzáadjuk a mákot, a kekszmorzsát, a tojás sárgát meg a citrom reszelt héját és összekeverjük. A végén lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A linzertésztát kinyújtjuk és egy 24 cm-es piteformát kibélelünk vele. Előmelegített sütőben, 10 percig elősütjük, majd kivesszük és rákenjük a tölteléket. A megmaradt tésztából csíkokat sodrunk és a tetejét berácsozzuk, a szélére pedig csillagokat szaggatunk, ezekkel feldíszítjük és lekenjük a felvert tojással. További 20 percig visszatoljuk a sütőbe. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.
 
 

1 megjegyzés:

Culinaria Ungaria írta...

Mák és sütütök!! Hmmm, szerintem nincs is ettöl finomabb ilyenkor összel!! A képeid nagyon guszták! :-)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...