2013. október 29.

Borsporus leves





Nagyon régi erdélyi étel, sülthús maradékok felhasználására. Ünnepnapok, lakodalmak, keresztelők után volt szokás készíteni a maradék sült húsból, amikor a szomszédok segítettek a háziaknak. 

Hozzávalók: 35-40 dkg sült hús, 3-4 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, só, ecet, petrezselyemzöld; a tálaláshoz: 2 dl tejföl

Elkészítése: A megmaradt disznó vagy szárnyas sültet csíkokra vágjuk. A zsiradékot felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet és világosbarnára pirítjuk. Felöntjük és csomómentesre kavarjuk a vízzel, majd mikor forr hozzáadjuk a húst,  az áttört fokhagymát meg az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha szükséges sóval és borssal ízesítjük és kiforraljuk. Levesszük a tűzről és ecettel savanyítjuk. Tejföllel tálaljuk. 


5 megjegyzés:

Az amatőr hagyományörző írta...

Nagy meglepetéssel olvasom e Borsporus leves receptet amely egy nagyon érdekes változata az általam eddig ismert Bárczay Oszkár konyhakutató az 1893-ban megjelent „A régi magyar konyháról” című könyvében is leírt borsporos lév-nek!
http://buvosszakacs.blog.hu/2007/05/12/fustos_konyha. Nagy örömömre szolgál hogy rátaláltam e régi étel eme változatára , amelynek egyik alakja szerepel már Zilahy Ágnes : Valódi magyar szakácskönyv-ében mint egy becsinált : Bosporus néven.

Adél írta...

Köszönöm a linket. Nagyon tartalmas anyag, gratulálok !

Anikó írta...

Adél és vajon honnan jön ez a név, hogy borsporus, először boszporusznak olvastam, de aztán látom, hogy úgy nem jó.
Majd elolvasom én is az Amatőr Hagyományörző linkjét, hátha abból kiderül:-)))
Mindig olyan érdekességekkel tudsz előállni, nagyon bírom, egyszer már belegondoltam, hogy egy hatalmas falusi, mondjuk 300 fős lakodalom után vajon mi lehet a maradékokkal,mert az kizárt, hogy ne legyen, és íme...

Anikó írta...

...na leesett a tantusz, ez a frissen őrölt borsról és a boros lében főzésről kapta a nevét még iszonyú régen, de a vadas szószhoz is köthető, bár a mai vadas szósz már messze nem ilyen ahogy a cikkben leírták, ott valami nagyon faxnis az eredeti, de érdekes:-)))

Adél írta...

Ó, hát régen,még gyerekkoromban tartott falusi lakodalmak nagyon pazarok voltak, legalább még 50 személyt el lehetett volna látni abból, ami olyankor megmaradt.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...