2013. január 28.

Csöröge



Hozzávalók: 25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1,5 dl tejföl, csipetnyi só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, fél citrom reszelt héja, 1 teáskanál citromlé; a sütéshez: 4 dl olaj; a tálaláshoz: 10 dkg porcukor


Elkészítése: A lisztet átszitáljuk és elmorzsoljuk benne a puha vajat. Hozzáadjuk a csipet sót, a citrom reszelt héját és a citromlével eloltott szódabikarbónát. A tojássárgát elkavarjuk a cukorral és a tejföllel, belekavarjuk a lisztbe és jól összedolgozzuk, míg puha tésztát kapunk. Fél óráig  hűtőben pihentetjük. A tésztát 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, derelyevágóval 4-5 cm-es csíkokra vágjuk  majd ezeket ferdén is átvágjuk, hogy rombuszokat kapjunk. Mindegyik rombusz közepét hosszanti irányban bevágjuk és egyik végét a lyukon áthúzzuk. Az olajat felforrósítjuk és a csörögéket aranybarnára sütjük benne. Ha langyosra hűltek, porcukorral megszórva tálaljuk.
 



Hamarosan megjelenik az Erdélyi konyha februári száma.


2013. január 17.

Velővel töltött szűzpecsenye


Hozzávalók: 2 db szűzpecsenye, 30 dkg agyvelő, 1 hagyma, 5 dkg vaj, 1 tojás, só, bors; 
a mártáshoz: 5 dkg vaj, 2 dl főzőtejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál paprikakrém, citrom

Elkészítése: A szűzpecsenyét éles, hosszú késsel felszúrjuk, kissé kitágítjuk a vágást, vigyázva, hogy a széleit ne sértsük meg. Sóval és borssal bedörzsöljük és állni hagyjuk. A hagymát apróra vágjuk és a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a  megmosott és hártyájától megpucolt velőt és addig pároljuk, míg a velő kifehéredik. Sóval, borssal ízesítjük, majd mikor kihűlt hozzáadjuk a felvert tojást és összekavarjuk. A szűzpecsenyéket megtöltjük a velős masszával és vajjal kikent tálba helyezzük. Kevés vizet öntünk alája, lefedjük és forró sütőben kb. 30 percig pároljuk, a végén pedig 5-10 perc alatt megpirítjuk. A pecsenyéket tálcára emeljük, a visszamaradt pecsenyeléhez hozzáadjuk a vajat, a paprika krémet és összeforraljuk. Az étkezési keményítőt elkavarjuk a főzőtejszínnel és behabarjuk vele a mártást. A végén megszórjuk, apróra vágott petrezselyem levéllel és kevés citromlével ízesítjük. A szűzpecsenyét ujjnyi szeletekre vágjuk és a mártással leöntve tálaljuk. Köretként krumplipürét  vagy rizst adhatunk mellé. 





2013. január 14.

Töltött fánk




Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg cukor, 3 dl tej, 1 tojás, 0,5 dl olaj, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, 2,5 dkg élesztő; a töltelékhez: 30 dkg mogyorókrém, 1 tojás; a sütéshez: 7 dl olaj; a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál olaj
 
Elkészítése: A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beletöltjük a langyos tejet meg a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Ezután hozzáadjuk a tojást, a sót, a vaníliás cukrot  és jól megdagasztjuk. Legvégén beledolgozzuk az olajat és letakarva, 40 percig kelni hagyjuk. Ha a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, fél cm vastagságúra kinyújtjuk és fele részén a szaggatóval megjelöljük a fánkok helyét. Mindegyik kör közepére egy teáskanál mogyorókrémet teszünk és a jelölés mentén kevés felvert tojással körbekenjük a tésztát. A tészta másik felét ráhajtjuk és kiszaggatjuk a fánkokat. Letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk, majd a felforrósított olajban, mindkét felét aranybarnára sütjük. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, belekeverjük az olajat és vékony csíkokban a fánkok tetejére csorgatjuk


2013. január 13.

Hópehely torta




Hozzávalók
a piskótához: 5 tojás, 15 dkg cukor, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál víz, 15 dkg liszt, 1 evőkanál reszelt citromhéj, csipetnyi sütőpor; 
a krémhez: 25 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, 10 dkg fehércsokoládé, 1,5 dl tejszín, 1 citrom leve, 10 g zselatin; 
 a tetejére: 10 dkg  50%-os csokoládé, 1,5 dl tejszín; 
a díszítéshez: 2 dl habtejszín 

Elkészítése:  
A piskótához az egész tojásokat kézi habverővel addig verjük, míg vastag habkrém lesz, majd a végén belekeverjük a vizet és az olajat. A sütőport összevegyítjük a liszttel és könnyedén beleforgatjuk a tojáshabba. A masszát 24 cm-es tortaformába simítjuk és 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük. 
A krémhez a tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk az összetördelt fehércsokoládét és egynemű krémmé kavarjuk. Félrehúzzuk a tűzről és belekavarjuk a citromlében feloldott zselatint,  majd hűlni hagyjuk.  A mascarponet kikavarjuk a porcukorral, kanalanként adagolva, belekavarjuk a kihűlt csokoládékrémet. A piskótát három lapba vágjuk és megtöltjük a krémmel. A tortát egy éjszakára jól lehűtjük. 
Másnap a tejszínt felforraljuk, félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük az összetördelt csokoládét, majd addig keverjük, míg krémes állaga lesz. Ekkor rákenjük a torta tetejére és egy teáskanál hátával hullámokat mintázunk bele.
A habtejszínt felverjük és nyomózsák segítségével a torta oldalát bevonjuk. Egy papírtölcsérbe kevés felvert habtejszínt teszünk, végére vékony lyukat vágunk és hópelyheket rajzolunk a tortára.



Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...