2014. január 14.

Korhelyleves



A magyar értelmező szótár szerint a korhely  iszákos embert jelent, aki gyakran vesz részt éjszakába nyúló mulatozásban, kocsmázásban. Az alkoholfogyasztás káros hatással van a májra, irritálja a gyomor falát, dehidratálja a szervezetet, ezért jelentkeznek az úgynevezett másnapossági tünetek. Ezek enyhítésére a legjobbak a  savanyú káposztából készült levesek, ezért nevezik  ezt a levest korhelylevesnek. Szilveszter éjszakáján talán többen néznek a pohár fenekére mint máskor, ezért lett az újévi étlap jellegzetes lélekerősítő levese. De nemcsak szilveszter éjszakáján, hanem a téli hónapokban bármikor készíthető, míg van savanyú káposzta, hisz nagyon tápláló, melegítő és nem utolsó sorban egy nagyon ízletes leves. 


Korhelyleves másnapos gyomorra


Hozzávalók:  50 dkg savanyú káposzta, 25 dkg csont nélküli oldalas, 15 dkg füstölt kolbász, 1 hagyma,  2+2  evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, só, paprika, babérlevél; 
a tálaláshoz: tejföl

Elkészítése
1. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Az oldalast kockára, a kolbászt pedig karikára vágjuk. 

2. A hagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. 

3. A káposztát ha szükséges átmossuk, lecsöpögtetjük, majd kissé összevágjuk és hozzáadjuk a húshoz. Összekavarjuk, felöntjük vízzel, megsózzuk,  beletesszük a babérlevelet és megfőzzük. 

4. Mikor a hús meg a káposzta majdnem megfőttek, beletesszük a kolbászt is.

5. Egy serpenyőben a megmaradt olajon világosra pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk a tűzről és belekavarjuk a fűszerpaprikát, felöntjük egy kevés vízzel és csomómentesre kavarjuk.

6. A rántást rátöltjük a levesre és kiforraljuk.  Tálaláskor tejfölt adunk hozzá. 




Ciorbă de varză acră cu costiță
 
Ingrediente pentru 4 persoane: 500 g varză acră, 250 g costiţă fără os, 150 g cârnaţi afumati, 1 ceapă, ulei, 1 lingură făină, sare, piper, foi de dafin.

Prepararea: Se căleşte ceapa mărunţită în două linguri de ulei, se adaugă carnea tăiată cubuleţe şi se prăjeşte până la înnălbire. Se spală varza- dacă este foarte sărată nu se mai pune sare în ciorbă-  se  lasă să se scurgă, se pune peste carne, se amestecă şi se toarnă  apă peste ele. Se adaugă frunzele de dafin şi se lasă să fiarbă. Când carnea este aproape  fiartă, se adaugă şi cârnaţii tăiaţi rondele. Într-un vas se face un rântaş  din ulei şi făină, se trage de pe foc, se adaugă boiaua, se toarnă apă rece şi se amestecă până ce textura devine omogenă. Se pune rântaşul în ciorbă şi se lasă să dea în clocot. Se  serveşte cu smântână.





Korhelylevesek másként

http://aledakonyhaja.blogspot.ro/2014/01/husgombocos-korhelyleves.html



http://aledakonyhaja.blogspot.ro/2012/02/korhelyleves.html


http://aledakonyhaja.blogspot.ro/2014/02/kaposztale-leves.html


4 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Ha bírnám ennék belőle, annyira szeretem a savanykás leveseket. Sajnos az utóbbi időben csínján kell bánnom a káposztával. Nagyon guszta!

Roza írta...

Adélka, én bizony megennék egy jó nagy tányérral ebből a csodás levesből, ha tehetném!:)

Névtelen írta...

A korhelyleves finom. Ezt a receptet ki fogom próbálni. A nyelvezete is érthető, csak ez a sok "kavarás " nem tetszik. Nálunk a kavarás pejoratív, mi az ételt keverni szoktuk :-)Lelkes látogatója leszek az oldalnak Üdv.

Adél írta...

Kedves Éva!
Köszönöm a látogatást és a megjegyzést is. Valóban, igaza van, a jövőben kerülni fogom a kavarást, vagyis keverni fogok :)
Várom továbbra is!
Üdv.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...