2016. január 19.

Csípős-savanyú fülleves - Ciorbă iute cu urechiușe de porc


Hozzávalók 4 személyre: 2 sertésfül, 2 l hús alaplé, 6-7 cikk fokhagyma, 2 babérlevél, 2 csípős paprika, 2 sárgarépa, 3 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál almaecet, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors. 

Elkészítése: A sárgarépát megpucoljuk, lereszeljük, az olajon megdinszteljük. A sertésfület megtisztítjuk, megmossuk, kuktába tesszük és felöntjük az alaplével, majd hozzáadjuk az áttört fokhagyma felét, a babérlevelet, egy csípős paprikát, kevés sót és a dinsztelt sárgarépát. A kuktát lezárjuk és forrástól számítva, 40 percig főzzük. A fület kiszedjük, csíkokra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe. A tejfölt kevés forró lével elkavarjuk, majd felöntjük vele az ételt. Megszórjuk a megmaradt, apróra vágott csípős paprikával meg fokhagymával, a petrezselyemzölddel és frissen őrölt borssal. A végén ecettel savanyítjuk. 
Megjegyzés: Ha nem kuktában főzzük, használjunk 3 l alaplevet, hisz elpárolog, mert több idő szükséges, míg a fűl megpuhul. Ha disznóvágáskor főzzük az ételt, használjuk a fej főzésétől maradt alaplevet. 





Ciorbă iute cu urechiușe de porc

Ingrediente pentru 4 persoane: 2 urechiușe de porc, 2 l supă de oase, 6-7 căței de usturoi, 2 foi de dafin, 2 ardei iuți, 2 morcovi, 3 linguri ulei, 2-3 linguri oțet de mere, 100 ml smântână, 1 legătură frunze de pătrunjel verde, sare, piper.  

Prepararea:  Se curăță morcovii, se dau pe răzătoare și se înăbușe în ulei. Urechile de porc se curăță, se spală, se pun în oală sub presiune. Se toarnă supa de oase, se adaugă jumătate din cantitatea de usturoi pisat, foile de dafin, 1 ardei iute, sare și morcovii înăbușiți. Se închide vasul și se fierb 40 minute din momentul fierberii. Se ia oala de pe foc, se lasă 20 minute, după care se deschide și se scot urechile, se taie fâșii subțiri, apoi se pun înapoi în ciorbă. Smântâna se amestecă cu puțină zeamă fierbinte, se toarnă în ciorbă. Se adaugă usturoiul pisat și ardeiul mărunțit rămase, frunzele de pătrunjel mărunțite și piper măcinat. Se potrivește gustul cu oțet de mere. Se servește fierbinte.

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...