2016. március 29.

Bárány drob

A bárány belsőségekből készült pástétom vagy drob, ahogy Erdélyben nevezik. Bár eredetileg egy hagyományos húsvéti román étel, ma már kihagyhatatlan az erdélyi magyarok körében is, Nagyon praktikus felhasználási módja a belsőségeknek, amiből más fogást nem igen lehet készíteni, viszont ebben a formában a húsvéti asztal ünnepi fogása lehet.



Bárány drob 
Hozzávalók: 1 kg bárány belsőségek(tüdő, máj, vese, szív),  10 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, 4 főtt tojás, 2 hagyma, 5 cikk fokhagyma, babérlevél, só, őrölt és egész bors, 1 teáskanál szárított majoránna, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál zsír.

Elkészítése: A bárány belsőségeket megmossuk, hideg vízben kiáztatjuk, majd szintén hideg vízben főni tesszük. Mikor felforrt, leszedjük a habját, megsózzuk és hozzáadunk  1 hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet  meg az egész borst. Addig főzzük, míg megszúrva a tüdőből és a májból nem folyik véres lé. Mikor megvannak,  leszűrjük és hűlni hagyjuk, majd kisebb darabora vágjuk. A szalonnát kockára vágjuk és kisütjük, hozzáadjuk a megmaradt, felaprított hagymát és összesütjük. A belsőségeket  a kihűlt szalonnás hagymával együtt húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, az összevágott petrezselyemzöldet, a majoránnát, sóval és borssal ízesítjük, összekavarjuk, végül óvatosan beleforgatjuk a kockára vágott tojásokat is.  Egy 18-20 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt vágunk, oldalát kikenünk zsírral és beletesszük a masszát. Közepesen forró sütőben, 1 órát sütjük. 

Megjegyzés: Ha van bárányhálónk, béleljük ki vele a tortaformát és úgy tegyük bele a masszát, a lelógó részeket pedig hajtsuk vissza és fedjük be. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...