2017. április 6.

Pashka avagy Orosz tehéntúrós desszert

Egy újabb húsvéti hagyományos desszert Oroszországból 


Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 8 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1 teáskanál vanília kivonat, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só,1,5 dl magas zsírtartalmú tejföl, 15 dkg aszalt barack és mazsola, 5 dkg mandulaforgács, színes cukorgyöngyök.

Elkészítése: Az aszalt barackot apróra vágjuk, majd a mazsolával együtt együtt,10 percig vízben áztatjuk. A mandulaforgácsot serpenyőben  aranybarnára pirítjuk. A tehéntúrót szitán áttörjük, kézi mixerrel belekeverjük a nagyon puha vajat, majd hozzáadjuk a sót, a reszelt citromhéjat, a vanília kivonatot, a porcukrot meg a tojássárgákat és összekavarjuk. A végén beleforgatjuk a tejfölt, a lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöket és a mandulaforgácsot. A masszát gézzel bélelt formába tesszük, 12 órát hűtőben hagyjuk lecsöpögni és dermedni. Másnap tányérra borítjuk és cukorgyöngyökkel díszítjük. 




Megjegyzés: A pashkat egy speciális, piramis formájú, népművészek által, fából készült szerkezetbe rakják, melynek a két szemben lévő oldalára X és B betűk vannak faragva(Христос Воскресе-Krisztus feltámadott ). Helyettesíteni újabban, műanyag virágcseréppel szokták, vagy egyéb lyukacsos aljú formával. 



2 megjegyzés:

Évamama írta...

Biztosan nagyon finom, ki is fogom próbálni :) Túróról jut eszembe, épp tegnap találtam a sütnijón egy sütőben készülő túrógombócot, szerintem azt is érdemes megsütni! :-)

Adél írta...

Köszönöm! :) Jónak tűnik az a túrógombóc, szerintem érdemes kipróbálni! Én is kifogom, köszönöm az ötletet! :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...