2012. június 1.

Zúzapörkölt bográcsban, nokedlivel



Hozzávalók: 1 kg csirkezúza,10 dkg szalonna,1 nagy hagyma, 3 cikk fokhagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, fél kávéskanál őrölt kömény, só, bors, paprika;
a nokedlihez: 30 dkg liszt, 3 tojás, 5 dkg vaj , só

Elkészítése:a szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük.A hagymákat  megpucoljuk és apróra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot megmossuk és kockára vágjuk. A zúzát megpucoljuk és alaposan megmossuk. A szalonna zsírján megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a zúzát, a fokhagymát, paprikát és a paradicsomot. Köménnyel, sóval, borssal és paprikával fűszerezzük, majd annyi vízzel felöntjük, hogy ne lepje el és lassú lángon puhára főzzük. Ha elfő a leve, mindig kevés vízzel pótoljuk, de mindig csak annyival, hogy a pörköltünk inkább süljön mint főjön. Vajas nokedlivel tálaljuk.

A nokedlihez a lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe ütjük a tojást, rászórjuk a  sót és annyi vízzel  eldolgozzuk, hogy galuskatészta sűrűségű legyen. Vizet forralunk és nokedliszaggató segítségével  a vízbe szaggatjuk a tésztát. Addig főzzük, míg feljönnek a víz színére, ekkor leszűrjük  és hideg vízzel átmossuk, majd jól lecsöpögtetjük és olvasztott vajon átforgatjuk.


7 megjegyzés:

Anazar írta...

Micsoda fogás!! Bográcsos zúzát még nem kóstoltam, de igen szívesen megtenném. A házi nokedliért meg amúgy is oda vagyok ;-)

Anikó írta...

Aleda ez igen, isteni finom, nagyon szeretem, csodásak a képeid:-))))

trollanyu írta...

Még sosem ettem zúza pörköltet, de istenien néz ki:) Főleg bográcsban készítve, nagyon szuperek a fotók is:)

N.D. írta...

imádom a zúzapörköltet, és milyen sűrű szaftja van, nagyon finom lehetett.

Blogkonyha írta...

Nem vagyok a zúzával nagy barátságban. A levesben azt az egy főtt zúzát megeszem, de sokat még nem ettem belőle. Minden esetre a képek nagyon meggyőzőek! :o)

Adél írta...

Valóban nem sokan eszik a zúzát. Jó puhára megfőve a vastag szaftban, nagyon finom ám :)

Unknown írta...

3 kg a leg kevesebb, amit megfőzök a családnak, vagy barátoknak, Én először (sokszor előző nap) bő lében megfőzök 1/2 - 1 kg csirke lábat és kb 1/2 kg nyakat. Ez az "alaplé" amivel felöntöm (pótolom) az elfőtt levet. Kizárólag kézzel (deszkáról késsel) szaggatott nokedlivel tálalom. A fűszerezés azonos a leírtakkal.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...