2016. december 10.

Vaníliakrémes nyírfatörzs - Tort buturugă de mesteacăn



Hozzávalók
a lapokhoz: 6 tojás, 12 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, 6 evőkanál liszt, 3 evőkanál kakaó, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál szódabikabóna, 1 teáskanál citromlé
a krémhez: 22,5 dkg vaj, 12,5 dkg porcukor, 1,5 tasak vanília ízű pudingpor, 5 dl tej, 1 rúd vanília
további hozzávalók: 3 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál olaj. 

Elkészítése
A lapokhoz a tojásokat keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi mixerrel vastag krémhabbá verjük, a végén beledolgozzuk az olajat és a citromlével eloltott szódabikarbónát. A lisztet összekeverjük a sütőporral meg a kakaóval, majd beleforgatjuk a tojáshabba. Sütőpapírral bélelt, nagyméretű tepsiben, 10-12 perc alatt, 180 fokon,  2 lapot sütünk. A lapokat még forrón konyharuhával lefedjük, hogy ne szárajanak ki.

 A krémhez a vaníliarúd magjait kikaparjuk és 3 dl tejjel főni tesszük. A megmaradt tejet összekavarjuk a pudingporral, majd a fővő tejbe öntjük és besűrítjük. Közvetlen a puding tetejére  átlátszó fóliát teszünk(hogy ne bőrözzön be) és  szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk. A szintén szobahőmérsékletű vajat kikavarjuk a porcukorral, majd kanalanként adagolva beledolgozzuk a pudingot. A krém negyed részét félretesszük. 

A lapokat kiterítjük, a sütőpapírt lehúzzuk és minkét lapot 3-3 darab, egyforma szélességű csíkokra vágjuk. A csíkokat lekenjük a krémmel, az elsőt feltekerjük, élére állítjuk, a többit csíkokat pedig folytatólagosan csigavonalban körétekerjük. Fóliával letakarjuk és 1 éjszakára hűtőbe tesszük, másnap bevonjuk a félretett krémmel. 

A csokoládét megolvasztjuk, összekavarjuk az olajjal, majd papírtőcsérbe öntjük és a torta oldalára csíkokat húzunk(a nyírfa kérgéhez hasonlóan). A torta tetejére körkörösen csokoládét csurgatunk és késsel elsimítjuk. Tetszés szerint díszítjük.


Tort buturugă de mesteacăn

Ingrediente: 
pentru foi: 6 ouă, 12 linguri zahăr, 3 linguri ulei, 6 linguri făină, 3 linguri cacao, 1 linguriță praf de copt, ½ linguriță bicarbonat de sodiu, 1 linguriță zeamă de lămâie;
pentru cremă: 225 g unt, 125 g zahăr pudră, 1,5 plicuri budincă cu gust de vanilie, 500 ml lapte, 1 baton de vanilie;
alte ingrediente: 30 g ciocolată, 2 linguriță ulei.


Prepararea
Pentru foi se sparg ouăle într-un castron, se adaugă zahărul și se bate cu mixerul de mână până ce se obține o spumă densă, apoi se încorporează uleiul, bicarbonatul stins cu zeama de lămâie și făina amestecată cu praful de copt și cacaua. Se coc separat, două foi timp de câte 10-12 minute la 180 grade,  într-o tavă de mărime mare, tapetată cu hârtie de copt. Foile fierbinți se acoperă cu șervet de bucătărie ca  să nu se usuce. 

Semințele din batonul de vanilie se adaugă în 300 ml lapte și se pun la fiert. Restul de lapte se amestecă cu praful de budincă, se toarnă în laptele fierbinte și se îngroașe. Se ia de pe foc, se pune folie de bucătărie pe suprafața budincii ca  să nu facă pojghiță deasupra și se lasă la răcit la temperatura camerei. Untul se freacă cu zahărul pudră și se încorporează treptat budinca. Un sfert din cremă se pune deoparte pentru decorare. 

Se trag hârtiile de copt de pe foi, se ung cu cremă, apoi se taie fiecare în câte 3 fâșii, de lățimi egale. Se rulează prima fâșie ca un melc, se așază pe o tavă și se rulează celelalte fâșii în continuare la prima, de jur împrejur, formând astfel trunchiul de buturugă. Se acoperă cu folie și se pune la rece pentru 3-4 ore, după care se unge pe dinafară cu crema rămasă. 

Ciocolata se topește pe aburi, se amestecă cu uleiul, apoi se toarnă într-un cornet de hârtie și se desenează model de scoarță de mesteacăn pe  marginea tortului. Deasupra se toarnă puțină ciocolată în strat subțire și se întinde. Se decorează după plac, cu decorațiuni de crăciun. 


2 megjegyzés:

Flögi írta...

Őrületesen jól néz ki. Mivel nem vagyok sütőtehetség, nekem csak a nézegetés marad. :-) üdv

Vicuska írta...

Gyönyörű!!!!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...