2017. október 4.

Tojáshabos alma rizságyon



Az alábbi receptet Alexandre Dumas szakácskönvében található három almás desszert alapján állítottam össze(Vajas alma, Alma rizzsel, Almák tojáshabbal). 







Hozzávalók 4 személyre: 8 kisebb alma, 12 dkg rizs, 8+3 dkg cukor, 5 dl tej, 2 dl tejszín, 2 tojás, 5 dkg vaj, almalekvár, fahéj, 1 zöldcitrom, 1 tasak vaníliás cukor, só.

Elkészítése: A rizst forró vízbe tesszük, mikor újból felforrt, leszűrjük, majd visszatesszük a lábasba és ráöntjük a langyos tejet. Hozzáadunk egy csipetnyi sót, a cukrot és kevés lereszelt zöldcitromhéjat, majd lassú tűzön, gyakran átkavarva addig főzzük, míg a rizs megpuhul. Félrehúzzuk, pár percig hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a tejszínnel elkevert tojássárgáját. 1 l vizet főni teszünk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és fél zöldcitrom levét. Az almákat meghámozzuk, a magos közepüket almavájóval kiszedjük, 1-2 percig a forró lébe tesszük, majd egy tányérra szedjük. Egy hőálló tálat vajjal kikenünk, belesimítjuk a rizst és előmelegített sütőbe toljuk. 5 perc után kiszedjük, ráhelyezzük az almákat, közepükbe szétosztjuk a megmaradt vajat, teszünk 1-1 teáskanál lekvárt, illetve megszórjuk fahéjjal. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és az almákra  habrózsákat nyomunk. További 15 percig vagy amíg a hab barnulni kezd, visszatoljuk a sütőbe. Langyosan tálaljuk. 



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...