2018. január 22.

BBQ vadhúsgolyók zöldséges kuszkuszsalátával


Erdélyi konyha csapattalálkozón főztem, Ivóban.

Hozzávalók 12-16 személyre:
a húsgombócokhoz: 2 kg vadhús lapocka(vaddisznó vagy szarvas), 30 dkg füstölt szalonna, 2 vörös(lila)hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 5 tojás, 30-40 dkg zsemlemorzsa, só, bors, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, olaj a sütéshez, 7 dl BBQ szósz.

a körethez: 25 dkg kuszkusz, 5 dl víz, 2 evőkanál olívaolaj, só, fehérbors, 1 teáskanál apróra vágott petrezselyemzöld, 50 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék, 1 hagyma, 5 dkg vaj, kevés olívaolaj.

Elkészítése:
·         A vadhúst a szalonnával és a hagymával együtt ledaráljuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és szükség szerint zsemlemorzsát, majd alaposan összedolgozzuk. 30 percre hűtőbe tesszük, majd olajos kézzel diónyi gombócokat formázunk és kevés forró olajon körbesütjük. Kiolajozott tepsibe tesszük, ráöntjük a BBQ szószt, összeforgatjuk és 10-15 percre forró sütőbe toljuk. Vigyázat, ne száradjon ki!
·         A körethez a vizet felforraljuk az olajjal, a petrezselyemzölddel, kevés borssal meg sóval, ráöntjük a kuszkuszra, lefedjük és 15 percig állni hagyjuk.  A zöldségkeveréket enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Az apróra vágott hagymát a vaj és kevés olaj keverékén üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a leszűrt zöldségeket, kicsit átsütjük, majd összekeverjük a kuszkuszzal.  Sózzuk, borsózzuk.




Házi Barbeque szósz   -     Gabojsza után, szabadon

Hozzávalók 7 dl-hez: 1 l coca-cola, 2 hagyma, 2 babérlevél, 0,5 dl olívaolaj, 5 dkg vaj, 4 dl házi paradicsomlé, 3 dl házi kethcup, 250g sűrített paradicsom(Sultan), 4 evőkanál házi Erős Pista, 4 evőkanál mustár, 4 evőkanál narancslekvár, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál almaecet, 1 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál barnacukor, 2 evőkanál erdei méz, 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika, 1 teáskanál oregáno, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál őrölt bors, csipetnyi fahéj, só, cayenne bors(ha nem lenne elég csípős).


Elkészítése: A hagymát apró kockákra vágjuk, az olaj és vaj keverékén aranyszínűre  sütjük, majd rátöltjük a colát, beletesszük a babérlevelet és kb. 1/3-ra redukáljuk. Ekkor hozzáadjuk a többi hozzávalót a leírás sorrendjében és gyakran kevergetve sűrűre főzzük. Ha szükségesnek látjuk, a végén leszűrjük, esetleg bormixerrel selymesre dolgozzuk(a babérlevelet kiszedjük). Hűtőben 1 hétig eláll. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...