2018. február 28.

Hajtogatott rétes - Riteșe



Az alábbi rétest a Bonchidai Róza nagymamám és a szomszéd Zsófi néni sütötte. 

Hozzávalók: 38-40 dkg liszt, 2 tojás, 5 evőkanál olaj, 7 evőkanál tej, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só; 
továbbá: 8 evőkanál liszt + kevés a nyújtáshoz, olaj a sütéshez, porcukor a tálaláshoz.

Elkészítése: Egy tálban összekeverjük a tojásokat a cukorral, a sóval, az olajjal meg a tejjel, majd apránként beledolgozunk lisztből. Mikor a tészta kezd összeállni, kiszedjük és további, 
szükséges mennyiségű liszttel puha tésztává dolgozzuk. 8  egyforma részre osztjuk, letakarjuk és hűvös helyen 10 percig pihentetjük. Lisztezett felületen egyenként nagyon vékony, kb. 25x30 cm téglalappá nyújtjuk, megszórjuk 1-1 evőkanál liszttel, majd hajtogatjuk, mind a hájastésztát: felső 1/3 részt középre, rá az alsó 1/3 részt, majd bal oldalt középre és végül a jobb oldallal befedjük. Az így kapott hajtogatott tésztát azonnal kb. 12-15 cm-es  négyzetté nyújtjuk, éles késsel középen két helyen bemettszük, majd forró olajban kisütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk. 




Riteșe 

Ingrediente: 380-400 g făină, 2 ouă, 5 linguri ulei, 7 linguri lapte, 2 linguri zahăr, un praf de sare;
alte ingrediente: 8 linguri făină + puțin pentru presărat planșeta, ulei pentru prăjit, zahăr pudră pentru serit.

Prepararea: Se amestecă într-un castron ouăle cu zahărul, sarea, uleiul, laptele, apoi se încorporează treptat făina. Când aluatul începe să se adune, se scoate totul pe planșeta presărată cu făină și se frământă cu făina rămasă. Se obține un aluat asemănător cu cel fraged. Se împarte în 8 părți egale, se acoperă cu folie și se pun la rece. După 10 minute se întind pe rând, pe planșeta presărată cu făină, foi subțiri, de cca. 25x30 cm, se presară fiecare cu câte 1 lingură făină, apoi se împăturează la fel ca și aluatul de haioș. Partea de sus în mijloc, se acoperă cu partea de jos, apoi partea din stânga în mijloc și se acoperă cu partea din dreapta. Aluatul astfel obținut se întinde puțin, într-o plăcintă dreptunghiulară, nu prea subțire, de 12-15 cm pătrat. Se fac două tăieturi paralele în mijloc, de câte 2 cm. Se prăjesc în ulei încins, se servesc presărate cu zahăr pudră.


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...