2015. december 24.

Tormakrémes kocsonya - Piftie cu cremă de hrean



„Egy tál remegő kocsonya, s betölt az élet mosolya.”  - Kosztolányi Dezső 




Tormakrémes kocsonya

Hozzávalók 6-8 személyre: 1 csülök, 2 köröm, 25 dkg bőr, 3-4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, só, 1 evőkanál egész bors, örült bors,1 fej fokhagyma, 4 evőkanál házi tormakrém, 25 dkg zsíros tejföl, 10 g zselatin. 

Elkészítése: A hozzávalókat alaposan megtisztítjuk, megmossuk, majd hideg vízben főni tesszük. Ha felforrt, a keletkező habját szűrőkanállal leszedjük, majd megsózzuk, hozzáadjuk a megtisztított zöldséget, a fokhagymát meg a borst. Lassú tűzön, gyöngyözve főzzük, 3-4 órán keresztül, vagy míg a hús a csontról könnyen leválik. Ekkor félrehúzzuk, 5 percig pihenni hagyjuk, majd a húst szűrőkanállal kiemeljük a levet pedig sűrű szitán vagy gézen átszűrjük. A kézmelegre hűlt húst leszedjük a csontokról és apróra vagdaljuk. Sózzuk, borsózzuk, hozzáadunk 1-2 dl kocsonyalevet, majd mélyebb tányérokba vagy tálakba osztjuk és kanállal lenyomjuk, a tetejét pedig elsimítjuk. 1 órára hűtőbe tesszük, majd kivesszük és felöntjük kocsonyalével, körülbelül olyan vastagon, mint amennyi a húsos réteg. Hideg helyen 2-3 órán át dermedni hagyjuk. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk, kis lángon felmelegítjük. A tormakrémet összekavarjuk a tejföllel, a zselatin felével és evőkanál segítségével a kocsonya tetejére tesszük. 1 órára újból dermedni hagyjuk, majd tetszés szerint díszítjük, és ecsettel áthúzzuk a megmaradt, langyos zselatinnal. 



Piftie cu cremă de hrean

Ingrediente pentru 8-10 persoane: 1 ciolan, 2 piciorușe, 250 g șoric, 3-4 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel verde, sare, 1 lingură piper boabe, piper măcinat, 1 căpățână usturoi, 4 linguri cremă de hrean de casă, 250 ml smântână grasă, 10 g gelatină.

Prepararea: Se spală bine ciolanul, picioarele și șoricul, se lasă 1-2 ore în apă rece, apoi se pun într-o oală mai mare, se toarnă apă rece cât să le acopere bine, și se pun la fiert. După ce au dat în clocot, se spumează, se adaugă sare, piperul și usturoiul și se fierb la foc mic timp de 3-4 ore. La jumătatea timpului se adaugă și zarzavatul. Când carnea se desprinde de pe oase, se stinge focul, se lasă 5 minute, după care se scoate carnea cu paleta de bucătărie. Zeama se lasă la limpezit, apoi se strecoară pe o strecurătoare deasă. Carnea caldă se desface de pe oase, se mărunțește, se asezonează cu sare și piper măcinat, se amestecă cu două polonice de zeamă fierbinte. Se împarte în boluri de sticlă, se apasă și se nivelează cu dosul lingurii. Se pune la rece pentru o oră, apoi se toarnă peste ele zeama strecurată în grosime de 1-2 degete și se pune la rece din nou pentru a se închega. Gelatina se înmoaie în 50 ml zeamă călduță, se lasă aproximativ 1 lingură în vas, iar restul se amestecă cu crema de hrean și cu smântâna și se toarnă peste piftie. După 15 minute se decorează după plac, cu zarzavat și cu frunze de pătrunjel verde și se glasează cu o pensulă înmuiată în gelatina  rămasă. 



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...