2016. január 8.

Gránátalmás pavlova torta - Tort Pavlova cu rodie






Hozzávalók:
 a habcsók laphoz: 4 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 1 evőkanál kukorica keményítő, 1 teáskanál almaecet, csipetnyi só: 

a krémhez: 15 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 3 evőkanál porcukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1-2 evőkanál citromlé, pár csepp vanília kivonat, 3 dkg étcsokoládé+ 1 teáskanál olaj, 1 evőkanál kukorica keményítő, 1 gránátalma. 

Elkészítése:



1. A szobahőmérsékletű tojásfehérjéhez adjuk a sót és kézi mixerrel verni kezdjük, mikor már habos, de még nem kemény, beleöntjük az ecetet.
2. Tovább verve, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot és addig verjük, míg fényes, kemény habot nem kapunk.
3. Beleszórjuk a keményítőt és könnyedén beleforgatjuk.
4. 24-26 cm átmérőjű, kör alakra simítjuk egy szilikonos lapra, majd előmelegített sütőben, 140 fokon sütjük. 40 perc után kissé kinyitjuk a sütő ajtaját és további 40 percig szárítjuk.



5. A gránátalmát kettőbe vágjuk, kiverjük a magokat, majd szűrőbe tesszük, leöntjük 1/2 dl vízzel, a gyümölcslét kifogjuk.
6. Kb. 1-1,5 dl gyümölcslé lesz, melyet elkavarunk 1 teáskanál kukoricakeményítővel és 2 evőkanál porcukorral, majd sűrűsödésig főzzük.
7. A mascarponet kikavarjuk a porcukorral, a citromhéjjal, a citromlével meg a vanília kivonattal, a tejszínt felverjük, majd beleforgatjuk a sajtkrémbe.
8. A krémet a habcsóklapra simítjuk, ráöntjük a gránátalma szirupot és rászórjuk a magokat.
9. A csokoládét felolvasztjuk, belekavarjuk az olajat, majd papírtölcsérbe öntjük és a torta tetejére csurgatjuk. 1-2 órára lehűtjük, majd tálaljuk. 






Tort Pavlova cu rodie

Ingrediente: 4 albușuri, 250 g zahăr pudră, 1 lingură amidon, 1 linguriță oțet de mere, un praf de sare,

pentru sos: 1 rodie, 1 lingură amidon, 1 lingură zahăr pudră,

pentru cremă: 150 g mascarpone, 200 ml frișcă, 2 linguri zahăr pudră, 1 linguriță coajă rasă de lămâie, 1-2 linguri zeamă de lămâie,  ½ linguriță extract de vanilie,

pentru glazură: 30 g ciocolată, 1 lingură ulei.

Prepararea:  

Se adaugă praful de sare la albușuri și se bat spumă cu mixerul de mână. Când începe să se spumeze, se adaugă oțetul, iar când spuma se întărește, se adaugă  treptat zahărul pudră, mixând  în continuare până ce se obține o spumă tare și lucioasă. Se înglobează amidonul. Bezeaua se pune pe o foaie de silicon pentru copt și se modelează cu lingura într-un cerc cu diametrul de cca. 24-26 cm, spre mijloc se formează o adâncitură. Se coace 40 minute la 140 grade, apoi se deschide ușa cuptorului și se mai usucă timp de 40 minute. În lipsa unei foi de silicon, se desenează un cerc pe foaia de copt, se unge cu ulei și se pune spuma în cerc. 

Rodia se taie în două, se scot semințele în strecurătoare iar zeama se scurge într-un vas. Se adaugă apă, ca să fie cca. 100-150 ml suc, apoi se adaugă zahărul pudră și amidonul și se îngroașe la foc moderat. 

Mascarpone se spumează cu mixerul împreună cu zahărul pudră,  coaja rasă de lămâie, zeama de lămâie și extractul de vanilie, iar la sfârșit se încorporează frișca bătută. 

Crema se întinde peste foaia de bezea, se toarnă deasupra  sosul de rodie. 

Ciocolata se topește pe aburi, se amestecă cu uleiul, se lasă puțin la răcorit, apoi se toarnă în fir subțire peste tort. Se garnisește cu semințele de rodie.  

Tortul se pune la rece, se servește după câteva ore. 


1 megjegyzés:

teller-cake írta...

Igazán gyönyörűen néz ki, lélegzetelállító! BUÉK neked! :-)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...